Sziasztok!

Ági vagyok és ma egy gasztronómiai utazásra invitállak benneteket.

Képzeletben elutazunk egy varázslatos helyre és megismerkedünk egy rendkívül különleges étellel, ami egy vulkán belsejében készül.

A helyszín az Azori-szigetek Portugáliához tartozó szigetcsoport az Atlanti-óceánon.

Valamennyi sziget egy-egy bazaltvulkán. A szigeteken belül Furnas városába érkezünk, mely a legkülönlegesebb mind közül. Itt van a legaktívabb vulkáni tevékenység. Megtekinthetjük a gözölgő fumaroláit és a két vulkáni kaderálát.

Fumarola, olyan nyílás a földkérgen ahonnan gázok, gözők, füst tör a felszínre. Kaldera vulkáni eredetű felszíni képződmény egy kráterhez hasonló horpadály. Neve a spanyol “caldera” üst, kazán szóból ered. Ezek itt az Azori-szigeteken vízzel vannak tele, varázslatos tavakat képeznek.

Most, hogy kigyönyörködtük magunkat a tájban jöhet gasztronómia.

Furnas különleges étele egy gluténmentes és tejmentes finomság a “Cozido das Furnas”, ami egy vulkánban készült lé nélküli “húsleves”. A “Cozido” párolást jelent.

Egy speciális kukta szerű fém edénybe húsokat és zöldségeket helyeznek rétegesen, fűszerezik és jól lezárják az edényeket. Speciális hengeres gödröket ásnak a vulkáni tevékenységet mutató területen (fumaroliák között), belehelyezik az edényt és földdel letakarják. A földkupac tetejébe táblát szúrnak, amely megmutatja, hogy melyik alatt melyik étterem edénye található. 4-5 óra szükséges, hogy a hús és a zöldségek porhanyósra párolódjanak. Miután letelt az idő kiveszik a fémedényeket a gödörből és tálalják az ételt. A portugálok ezt ebédre eszik, mivel rendkívül laktató. Az éttermek különböző módon készítik el hozzáadva az étterem sajátosságát. A zöldségek jellemzően burgonya, káposzta, répa és yam gyökér. A húsok nagyon változatosak: felhasználnak marhát, csirkét, disznót, disznó részeket, mint a füle, vagy helyi kolbászt, hurkát.

Remélem, hogy kellemes utazással leptelek meg ma benneteket!

Kitchen of Health —Az egészség új íze

Dohány utca 63.

Április 20-án újra nyitunk csak kiszállításra többféle ebéd menüvel. Hamarosan jelentkezünk a részletekkel!