Yuval Noah Harari izraeli történész, író ezt írja róla:

“A mezőgazdasági forradalom természetesen megnövelte az emberiség rendelkezésére álló élelem összmennyiségét, a több étel azonban nem jelentett sem jobb étrendet, sem könnyebbséget. Jelentett azonban népesség robbanást és elkényeztetett elitet. Az átlagos földművelő többet dolgozott az átlagos gyűjtögetőnél, és cserébe rosszabb étrendet nyert….

….Hogyan vált ez a fűféle jelentéktelenből mindenütt jelenlévővé?

Úgy, hogy a maga előnyére manipulálta a Homo sapienst. Ez az emberszabású viszonylag kényelmes vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott mintegy 10 ezer évvel ezelőttig, aztán egyre több energiát kezdett befektetni a búzatermesztésbe….

….A Homos sapiens teste nem ilyen feladatokra fejlődött ki. Ahhoz igazodott, hogy felmásszon az almafára és gazellákat üldözzön, nem ahhoz, hogy megtisztítsa a földet a kövektől, vagy vizes vödröt cipeljen. Mindezt az ember gerince, térde, nyaka és talpíve sínylette meg….

….Hogyan vette rá a búza a Homo sapienst arra, hogy a jobb életet feladja a nyomorúságosabbért? Mit kínált neki cserébe? Jobb étrendet nem.

Ne feledjük, hogy az ember mindenevő, és rengeteg fajta élelmiszerrel képes táplálkozni. A mezőgazdasági forradalom előtt a magvak csupán kis töredékét jelentették az emberi étrendnek. A gabonán alapuló étrend szegény vitaminban és ásványi anyagokban, nehezíti az emésztést, ráadásul a fogaknak és az ínynek sem tesz jót.

….Mit kínált akkor a búza a földművelőknek…? Az embereknek mint egyéneknek semmit.”

Részlet Yuval Noah Harari: Sapiens az emberiség rövid története című könyvéből.

Miért írtam ezt le nektek?

Azért, mert a mi konyhánk pont a mezőgazdasági forradalom előtti időkön alapul, amikor az ember vadászó-gyűjtögető életmódjával mindig bevitte a szervezetébe a számára értékes vitaminokat, ásványi anyagokat. Nálunk nincs búza, cukor, finomított liszt, de még tejtermékek sem.

Viszont van helyette minden földi jó, amire szüksége van a testünknek: máj, hús, hal, rák, tojás, gumós zöldségek, saláták, főzőbanán, brokkoli, Basmati rizs (sokkal alacsonyabb a glikémiás indexe), zöldfűszerek, olívaolaj, kókuszzsír, Himalája só, citrusfélék, bogyós gyümölcsök.

Ha nálunk eszel, nem kell attól rettegned, hogy felesleges kilók rakodnak rád ott, ahol nem szeretnéd, mégis jól laksz és energiával töltődsz fel a nap további részére.

Tegyél egy próbát!

Reggelizz nálunk, hogy jól induljon a napod vagy fogyassz el egy finom, meleg ebédet akár az étlapról vagy válaszd a Napi menünket!

Nézd meg az étlapunkat>>

Várunk szeretettel, törődéssel!

KofH csapata