Mi miért nem használjuk az alábbi összetevőket?

Glutén – azaz a gabonafélék

A gluténérzékenység nem valamiféle kitaláció vagy divat, hanem konkrét, egyre szélesebb körre jellemző, nagy probléma. Több fokozata van.

Van, akinél már gyerekkorban jelez, van, akinél kamaszként és van, akinek idős korára derül ki, hogy gluténérzékenysége van.

Mik lehetnek a tünetek?
Csalánkiütés, ekcéma, bőrviszketés, hasmenés, hányás, hasi fájdalom, orrdugulás, orrfújás, köhögés, émelygés, puffadás, gyengeség, sápadtság.

Az igazi gluténérzékenyek beleiben súlyos gyulladás jön létre, vékonybél-felszívódási zavaraik lesznek és a bélbolyhok súlyosan károsodhatnak. Ez egyéb, autoimmun betegségeket is okozhat, például a pajzsmirigyet is érintheti, létrehozva akár a Hashimoto nevű pajzsmirigygyulladást, de egyéb betegségeket is.

Problémák a tejtermékekkel

A tejnek és a tejtermékek többségének nagyon magas az inzulinigénye. Sokkal magasabb, mint amennyit a szénhidráttartalmuk, azaz a laktóztartalmuk indokolna.

Ez azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy indokolatlanul sok inzulint dob be a vérbe a tej, joghurt, túró, tejsavó, tejföl és egyebek elfogyasztásakor.

Ha valaki inzulinrezisztens, érdemes ezt alaposan figyelembe vennie.

A legtöbb fogyni vágyó étrendjéből emiatt alapból kivesszük őket, az előbb említett inzulinreakció mellett a magas ösztrogéntartalma miatt is.

Miért kerüljük a cukrot?

A cukrot kerüljük, az édességeket limitáljuk, az édes íz – függőség felszámolásának érdekében. Az édes ízek nem valók egy fogyni vágyó ember étrendjébe és úgy látjuk, hogy a túlsúlyosak közül bizony többen vannak édességfüggők.

Sokszor ez áll a fogyás útjában, ugyanis az édes íz már önmagában is kiválthat egy inzulinreakciót, amivel nemcsak átveri a szervezetet, hanem meg is gátolhatja a fogyás folyamatát, mert újra és újra éhessé tesz.

Hidrogénezett olajakakat NE!!!!

Kerüljük a hidrogénezett olajokat, étolajat, margarint, mogyoró-, tökmag-, kukorica-, szója- és repceolajat

A rendkívül magas Omega–6 tartalmuk miatt súlyos, az egész szervezetet érintő gyulladásokat okozhatnak.

Amit nem tudsz a koffeinről!

A koffein egy nagyon erős növényi méreg. Fokozatosan kell csökkenteni, mert iszonyú fejfájást okozhat, ami a toxin mivoltja miatt kiváltott függőségnek köszönhető, nem azért van, mert neked szükséged van rá.

Ha ezt tudod, talán kevésbé ragaszkodsz hozzá.

A koffein a pajzsmirigyre és a mellékvesékre is rendkívül rossz hatással van, pörgeti, stimulálja őket, majd ezáltal okoz egy kifáradást, amit a hormontermelő mirigy alul működése fog követni, mint például pajzsmirigy alul működés, kifáradt mellékvesék.

Hüvelyesek, kukorica, szója

A szóját, a többi babfélével és hüvelyessel együtt a nagyon magas fitinsav- és lektintartalma miatt szintén javasoljuk kerülni.

A fitinsav (fitát) az értékes tápanyagok felszívódásában zavart okoz, mint például a vas, a lektin pedig gyulladásokat okozva áteresztő bélfalat eredményezhet, az áteresztő bél pedig autoimmun betegségeket.

Nagyon édes gyümölcsök

A gyümölcsökben lévő fruktóz csak a májig jut el, tehát nem tudjuk felhasználni energiaként, nem robbantja be az izmokat, nem alkalmas töltésre sportolás után, sem előtt, mert az izmok nem tudják a fruktózt glikogénként tárolni, így ha a májunk telítődik a gyümölcscukorral, a felesleget már a zsírdepókba szállítja.