Ma meg fogjuk nézni, hogy mi a baj a gluténnal és miért érdemes akkor is elkerülnöd, hogy ha nem vagy rá érzékeny!

A glutén egy, a gabonafélék nagy részében megtalálható fehérje, amit az emberi szervezet az evolúcióval egyre kevésbé képes tolerálni. Sikérnek is nevezik.

A jelenleg termesztett, olcsó, nagy hozamú búzafajtáknak az emberi szervezet számára egyre kevésbé tolerálható minőségű és mennyiségű a gluténtartalmuk.

A gluténérzékenység nem valamiféle kitaláció vagy divat, hanem konkrét, egyre szélesebb körre jellemző, nagy probléma. Több fokozata van.

Van, akinél már gyerekkorban jelez, van, akinél kamaszként és van, akinek idős korára derül ki, hogy gluténérzékenysége van.

Mik lehetnek a tünetek? Csalánkiütés, ekcéma, bőrviszketés, hasmenés, hányás, hasi fájdalom, orrdugulás, orrfújás, köhögés, émelygés, puffadás, gyengeség, sápadtság.

Az igazi gluténérzékenyek beleiben súlyos gyulladás jön létre, vékonybél-felszívódási zavaraik lesznek és a bélbolyhok súlyosan károsodhatnak. Ez egyéb, autoimmun betegségeket is okozhat, például a pajzsmirigyet is érintheti, létrehozva akár a Hashimoto nevű pajzsmirigygyulladást, de egyéb betegségeket is.

Pajzsmirigyproblémák esetében tehát mindennemű glutént tartalmazó gabonát és mindent, ami azokból készült, még akkor is, ha erről kevesen beszélnek, el kell hagyni, mert ezektől a gyulladt bél áteresztővé válik, a toxinok bejutnak a vérkeringésbe, amitől még furcsa idegrendszeri tüneteket is produkálhatnak emberek.

A gluténérzékenység nem múlik el és nem növik ki a gyerekek. Öröklődhet, de öröklődés nélkül is bármikor kialakulhat. Sokszor előfordul, hogy érzékeny rá a személy, de nincsenek még tünetei, aztán jön egy stresszesebb időszak az életében és azonnal komoly bélgyulladása lesz. Mindez elkerülhető lett volna a helyes táplálkozással.

Mik a gluténtartalmú ételek?

A leginkább megszokottak például a ma is általánosan elfogadott nézetek szerint a táplálkozási piramis alapját képező, búzából, rozsból, tönkölybúzából készült kenyerek, péksütemények, tészták, amik a minősített arányok szerint a napi ajánlott össz. kalóriabevitelünk kb. 50 százalékát kellene, hogy kitegyék.

A sarki pékség, az élelmiszerboltok, a menza és minden tele van gluténtartalmú ételekkel, igen, még a teljes kiőrlésű kenyerek és péksütemények is. Nem árt odafigyelni a előre csomagolt fűszerekre, fűszerkeverékekre, mert gyakorta tartalmaznak glutént.

És sajnos a mai standard gluténmentes étkeztetés alapja a kukorica, ami enyhén szólva nem éppen a legoptimálisabb alternatíva, mert a kukoricával a disznókat hizlalják, előidézve náluk a napjainkban emberekre oly jellemző metabolikus szindrómát: cukorintolerancia – zsíranyag cserezavar – magas vérnyomás – elhízás halálos kombinációját. Ettől lesznek szép kövérek, és az ember és a disznó közt, bármennyire is meglepő, igen nagy genetikai hasonlóság van.

Szóval logikusan, egy kukoricára épülő gluténmentes étrendnek embereknél is hasonló következményei lehetnek hosszú távon. Ezért a kukoricát is kerüljük.

Nálunk biztonságban vagy!

Mi a Kitchen of Health-ben azért vagyunk, hogy segítsünk. Nálunk minden étel tápanyagokban gazdag és kerüljük a testünkre káros hatással lévő összetevőket.

Nincs glutén és gabonák

Nincs tej-, és tejtermékek

Nincs adalékanyag

Nincs cukor

Nincs szója és kukorica sem

Semmiféle étolaj vagy pálmaolaj

Csak tápanyagokban gazdag finom ételek: húsok, halak, sok zöldség, rizottók és rizstészták, saláták, és változatos levesek.

Ha szeretnél többet meg tudni, hogy miért kerüld el a fenti összetevőket itt megtudhatod!>>

Élvezd a tiszta ízeket! Minden nap új ebéddel várunk, hogy számodra az optimális és kiegyensúlyozott tápanyag-bevitelt biztosítsuk a VII.kerület Dohány utca 63. szám alatt.