Tudtad, hogy az alacsony gyomorsav komoly népegészségügyi probléma, ezért óvni kellene, de fleg ott kellene tartanunk, ahol annak a helye van, azaz a gyomorsavnak a gyomorban!
Ha viszont szivacsos állagú ételekkel, azaz kenyérpótlókkal gyengítjük a gyomorsavat és a vékonybelet, akkor többek között megakadályozzuk a bélbolyhok maradéktalan regenerációját és folyamatos marad a bélhám gyulladása, irritációja is.

Nem beszélve arról, hogy az emésztenzimek lúgos kémhatásúak (jeles és nagyon fontos képviseljük az EPE vagy a lipáz-enzim). Ha igen savas kémhatású gyomorsav “szivárog át” a vékonybélbe, vagy ott folyamatos az erjedés, akkor az emésztenzimek hatékonysága is jelentsen csökken.

A gyomor ersítése akkor is szükséges, ha azt érezzük, hogy ég a gyomrunk, mert az a legtöbb esetben azt jelzi, hogy rossz irányba áramlik a gyomorsav, azaz vissza, a nyelcs felé. Nem a túl sok gyomorsavat mutatja, hanem a rossz irányba áramlást. A savlekötk pedig megkötve az amúgy is gyenge gyomorsavat, például D vitamin hiányt is okozhatnak, ami további gondokat okoz.

A gyenge gyomor velejárója a B12 és a vashiány is.
Ezek miatt is a gyomorfunkciót kell helyreállítani, nem pedig a savlekötket szedni tovább súlyosbítva a problémát.

A gyenge gyomor jelenti többek közt azt is, hogy nem kívánod például a húst. Ilyenkor nem a húsról kell lemondanunk, mert így tápanyagoktól fosztjuk meg magunkat, hanem inkább a gyomrot erősíteni.

Napi szinten a következkkel tudod ersíteni a gyomormködésedet, a gyomorsav termelésedet:

Sószopogatás (1-1 csipet napi 8-10-szer bátran, szopogatni olvadásig) Almaecetes víz
Citromos víz
Kovászos uborka és egyéb fermentált zöldségek és leveik

Mentatea, keser teák
Patikai gyomorkeser – Iberogast
Friss gyömbért rágcsálni
Evés eltt koncentráltabb savanyút inni, mondjuk fél citrom levét magában Fermentált zöldségek

És nálunk a házi készítésű mentás -citrusos limonádé. 🙂

Tudtad, hogy a limonádénkat nem szörpből, szirupból készítjük, hanem valódi gyümölcsöket (citrom, narancs, grapefruit, lime) rakunk bele?

Kérés szerint Eritrit-tel édesítjük, de tökéletes magában is és egy kis Menta levéllel díszítjük.

Egészségedre!

Legyél jobb formában velünk!

A Kitchen of Health-ben minden étel természetes, adalékanyagoktól mentes alapanyagokból készül. Nálunk nincs olyan, ami a szervezetedre káros hatással lenne. Itt nem találsz lisztes, glutén tartalmú termékeket, cukrot, szóját, kukoricát és tejtermékeket sem.

Mi nem csak egy ételt adunk, hanem EGÉSZSÉGET!

Gyere és próbáld ki a gyorséttermek új generációját!

Kitchen of Health — Az egészség új íze

1074 Budapest Dohány utca 63.

Megtalálsz minket a Wolt-on és a Bolt Food-on is!

https://wolt.com/en/hun/budapest/restaurant/kitchen-of-health-20