A mai napon a gyümölcsöket vizsgáljuk meg közelebbről! 🔎
 
Lehetőleg kerüljük a nagyon édes, magas fruktóztartalmú gyümölcsöket!
 
Miért?
 
Ha fogyni akarsz, főként ha valamilyen anyagcserezavarral küzdesz, amibe beletartozik önmagában az elhízás is, azonkívül az inzulinrezisztencia, cukorbetegség, pajzsmirigyprobléma, akkor ne egyél belőlük. Ha eléred a célodat, és már vékony vagy és egészséges, akkor tudsz óvatosan kísérletezni velük, illetve ha olyan típusba tartozol, aki jobban tolerálja őket, akkor fogod majd ezt látni. A gyümölcsökben lévő fruktóz csak a májig jut el, tehát nem tudjuk felhasználni energiaként, nem robbantja be az izmokat, nem alkalmas töltésre sportolás után, sem előtt, mert az izmok nem tudják a fruktózt glikogénként tárolni, így ha a májunk telítődik a gyümölcscukorral, a felesleget már a zsírdepókba szállítja.
 
A májunk pedig nagy eséllyel tele van glikogénnel a ma általános, szénhidrát dús táplálkozás következményeként. Emellett a nagy mennyiségű fruktóz a pajzsmirigy ellensége, tehát ezeknek a nagy, édes, fényes gyümölcsöknek a pajzsmirigyműködésre gyakorolt hatása kifejezetten rossz. A pajzsmirigy pedig az anyagcseréd sebességének egyik fő szabályzója, tehát nem érdemes vele ujjat húzni, ha már problémád van vele, kerüld ezeket.
 
Görögdinnye, cseresznye, nektarin, barack, ringlófélék, és azok mind kerülendők, amikből előszeretettel főznek pálinkákat.
 
A citrusfélék, a bogyósok (áfonya, málna, erdei gyümölcsök), a magyar, nem nemesített, savanykásabb alma, kertben termő szilva például, és ha a típusod engedi, a banán – ezek kis mennyiségben és alkalmanként fogyasztva nem valószínű, hogy problémát fognak okozni. Óvatosan kísérletezhetsz a sárgabarackkal és a sárgadinnyével.
 
Gyerekeknek is inkább ezeket, ha lehet és kisebb mennyiségben.
 
Ha gyümölcsfüggő vagy, azt lehetséges, hogy éppen a pajzsmirigyed által generált hormonális kívánósság okozza nem azért van, mert a tested annyira a vitamint kívánja. Ezekben a fruktózzal tömött gyümölcsökben bizony kutatva kellene keresni a vitaminokat.
 
Mi a Kitchen of Health-ben ezért használunk előszeretettel bogyós gyümölcsöket és citrus féléket!
Néha közkívánatra be-be csúszik egy-egy őszibarack krémleves, mint például a Heti Ajánlatunkba, de nem ez jellemző az étlapunkra.
 
Itt találod meg az étlapot és az aktuális Heti Ajánlatunkat is:
https://kitchen-of-health.com/etlap/
 
Házhozszállítás a Wolt-on és a Bolt Food-on keresztül!