Bizonyos típusoknak és bizonyos problémával rendelkezőknek különösen KERÜLENDŐ minden, ami ilyen szivacsos állagú, máris leírom hogy miért.

Akinek bármiféle bélpanaszai vannak, puffad, hasmenéses, székrekedéses, irritábilis bél szindrómával (IBS) diagnosztizálták vagy bármilyen gyulladása van, annak ALAP, hogy át kell térnie a gluténmentes étrendre.

Ilyenkor sok ember azonnal mit csinál?

Elkezd alternatív kenyerek után kutatni.

Van aki egyenesen el se tudja képzelni, hogy hogy lehet élni ilyen dolgok nélkül.

A gluténmentes lisztek (kukorica, szója) maglisztek (mandula, tökmag stb..) megoldások SEM JOBBAK.

Ugyanis az így készült kenyerek-, péksütemények az állaguk miatt nem fogják regerenálni a bélrendszert.

Ugyanis az alapvetően sérült bélrendszerben ezek a szénhidrátok fermentálódnak, azaz erjedésnek indulnak!

Azzal kezdődik, hogy a gyomorsavat felszívják és úgy kerülnek át a vékonybélbe, ami egy lúgos közeg, tehát ezzel a folyamattal tönkre vágva a fontos emésztőenzimeket, biztosítjuk az állandó erjedést, ami gázképződéssel, puffadással jár – ismerős?: ‘állandóan puffadok, pedig gluténmentesen (meg mindenmentesen) eszem’.

Ennek következményei (gyomorsav problémák, gyenge emésztési funkciók) akár egészen a pajzsmirigyig is elmehetnek, de az már egy másik téma.

Szóval ez az oka, amiért mi kevésbé használunk akár alternatív kenyérféléket is és hogy nincs javaslatunk nagyon ilyesmi péksüteményekre, pedig tudjuk hogy ezek a dolgok nagyon népszerűek.

Nem szívatásból találtuk ki, hanem gyomorsav-védelmi okokból.

Másik ok, hogy nincs nagyon tápanyagtartalmuk sem, mi pedig ugye elsődleges célként tűztük ki a magas tápanyagtartalmú ételek készítését.

Millióképpen meg lehet így is oldani optimálisan a megfelelő szénhidrátbevitelt.

Erre adunk megoldásokat az ételeinkkel.