Teljes kiőrlésű. Azt gondoljuk, ez valami olyan dolog, ami sokkal egészségesebb, esetleg nem is hizlal és ha ezt választjuk, akkor sokat tettünk az egészségünkért. Így van ez tényleg?

Mi miért NEM ajánlunk semmilyen teljes kiőrlésű vagy “barna” kenyeret, tésztát, rizst, stb.

Ennek több oka is van, az egyik a magas gluténtartalmuk. Ezt a témát már ezerszer kiveséztük.

Írnék most inkább a többi okról, de először is, mit jelent, hogy teljes kiőrlésű? A gabonaszem minden részét, a héjat, a csírát és a magbelsőt is tartalmazó lisztet nevezzük teljes kiőrlésűnek.
Tehát a TELJES szemet őrlik lisztté, hántolás nélkül.

Milyen problémák adódnak ezzel?

Először is bizonyos gombák még az élő gabonaszemeken vagy később akár a tárolás során bizonyos körülmények között márgeket, úgynevezett mikotoxinokat termelnek.
Ezek a gombák és az általuk termelt toxinok a teljes gabonaszem őrlésével bekerülnek a lisztbe.
Ebből lesz a BL200-as liszt, ha címkét néztek.
Sajnos ez igaz az olajos magvak nagy részére és a belőlük készült maglisztekre is.

Ez tehát,  – a magas gluténtartalmán felül – egy komoly okunk arra, hogy ne javasoljuk a teljes kiőrlésű lisztből készült dolgokat vagy a barna rizst. Ezért sem használunk mi sem sehol barna rizst, sem a Konyhán, sem a Bisztróban.

Aztán a következő gond vele, hogy a korpában antitápanyagokat tartalmaznak. Mit jelent ez?
Az antitápanyagok olyan anyagok, amik az emésztőrendszerben ásványi anyagokat kötnek meg, vitaminok hasznosulását gátolják, tehát hiánybetegségeket tudnak okozni.
Nyilván ezt nem heti 1 darab teljes kiőrlésű kifli fogja okozni, de a hosszútávú, kitartó, napi fogyasztása oka lehet későbbi vashiánynak például, de gátolják a magnézium, cink, kalcium felszívódását is.

Tehát amiért hisszük, hogy esszük, annak az ellenkezőjét érjük el vele.
Sajnos szintén igaz az olajos magvak nagy részére és a babfélékre, kukoricára, szójára is..

Antitápanyagok például a lektinek és a fitátok (fitát =fitinsav=a foszfor raktározási formája), de több idegen szót nem szeretnék használni.

Hogy régen miért volt a gabonafogyasztási tolerancia jobb?

Mert nem volt nemesítve a gabona a magasabb fehérjetartalom érdekében (glutén, lektinek), mert áztatták, majd fermentálták a gabonákat a kenyérkészítés folyamatában, mert a korpát a disznók és egyéb állatok ették meg.

Összességében véve minden szempontból jobban jár az, aki fehér rizst eszik és elhagyja a gluténtartalmú teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyereket, tésztákat, de ha nincs semmilyen gluténra adott tünete (ez nagyon szerteágazó lehet, a fejfájástól kezdve a puffadáson és a felkaron lévő kiütéseken át, a pajzsmirigyproblémákig bármi lehet, amire nem is gondolunk), akkor jobb választás a sima lisztből készült akármi is, de a legjobb ha csökkentjük, de inkább minimalizáljuk vagy elhagyjuk a lisztből készült dolgokat.

Hogy ezt mi hogy oldjuk meg? Édesburgonyával, fehér basmati rizzsel, kölessel, hajdinával, használhattok quinoát, burgonyát, főzőbanánt, főként, ha magasabb a szénhidrát igényetek.