A mai napon szeretnék egy kicsit az ízekről és az emberi érzékelésről beszélni.

Ezt abból az apropóból teszem, hogy a minap kaptunk egy olyan véleményt miszerint a Hosszan főtt terápiás marhacsont levesünk ízetlen meleg víz volt.

Ebből az alkalomból szeretném kicsit kifejteni az emberi érzékelést és az ízek világát.

Mint tudjátok az emberi test különböző módon érzékeli maga körül a világot és most csak ismerteket említeném: látás, hallás, tapintás, szaglás és ízlelés. És sajnos, ahogy megyünk előre az időben úgy ezek az érzékelések eltompulhatnak: romlik a hallásunk, a látásunk és ugyan ez igaz a többire is.

Mi okozza ezt?

Ennek lehetnek fizikai és lelki okai is. A lelki okokról most nem beszélnék. Ha kíváncsiak vagytok rá, akkor egy következő posztban leírom. Most csak a fizikai okokat nézzük csak meg.

Romolhatnak az érzékelések, ha erős igénybevételnek vannak kitéve. Például a látásunk romolhat az állandó képernyőnézéstől, a hallásunk a folyamatosan nagy zajtól vagy a tapintásunk a durva érintésektől. A szaglásunk az állandó szmogtól és orrdugulástól.

És mi a helyzet az ízleléssel? Sajnos azt is el tudjuk rontani a tömény ízfokozóktól és mesterséges aromáktól hemzsegő ételekkel. Ha sok chipset, feldolgozott élelmiszert, gyümölcsös joghurtokat, cukros édességeket eszel vagy éppen kínai kaját, azután szinte minden természetes zöldség ízetlennek fog tűnni, a saját ízvilágával. Nem is beszélve arról, hogy a gyümölcsöket is mesterségesen nemesítik, hogy még cukrosabbak, édesebbek legyenek. Ma, ha egy 100 évvel ezelőtti almát ennél azt mondanád rá, hogy ízetlen vagy savanyú. Pedig az volt az igazi alma íze. Már nem is tudjuk, mert ehhez az édeshez vagyunk szokva.

Próbálj meg egy hétig csak főtt zöldséget enni, fűszerek nélkül. Első nap azt fogod rá mondani, hogy borzalmasan ehetetlen. A hét végére imádni fogod, hogy micsoda fenséges íze van a karalábénak, a zellernek és a répának.

Mi 100%-ban elköteleztük magunkat az egészség mellett és nem fogunk azért ízfokozókat, aromákat használni, hogy a tömegeknek finom legyen, amit főztünk.  A KITCHEN OF HEALTH-BEN ENNI KURIÓZUM. Mi csak azoknak készítünk ételeket, akiknek számít, hogy mit esznek!

Visszatérve a Hosszanfött terápiás marhacsontlevesünkre: A levesbe rengeteg csontos, bőrös, kevés húsos rész fő rengeteg zöldséggel és válogatott fűszerekkel. A levesnek valódi leves íze van, amiben ezek a hozzávalók belefőtték a valódi ízvilágukat. Nem találsz benne vegetát, fűszerkeveréket, aromát, ízfokozót. Csakis a valódi ízeket!

És ez MINDEN ÉTELÜNKRE IGAZ! Nincs benne semmi adalékanyag, Nátrium-glutamát, fűszerkeverék, vegeta, aromák, „természetes aromák” (plusz hozzáadott dolgok) sem.

Nálunk még a limonádé is valódi gyümölcsökből készül szirupok helyett!

Ha valódi ízekre és valódi egészséges, tápláló ételekre vágsz, akkor várunk szeretettel a Dohány utca 63-ban!

Házhozszállításhoz töltsd le a Wolt vagy a Bolt Food applikációt és keress meg rajta minket!